The Gift....

Kan jij je inleven in het gevoel van dit kindje in de foto hierboven?

  • Helemaal blij, vrij, opgetogen
  • Zonder zorgen, in het moment, tijdloos
  • Helemaal echt en eerlijk

Zij is helemaal present. Helemaal in het nu. Helemaal verbonden met haar lijfje. En ook helemaal verbonden met haar speelkameraadje.

Hoe ouder we worden, hoe meer we meemaken en hoe meer we moeten presteren: hoe groter de afstand tot ons eigen lijf.

We vertrekken (in meer of mindere mate) uit ons lijf.  We zijn misschien geen kip zonder kop, maar wel een kop zonder kip. Daardoor kunnen we minder goed voelen en leren veel te beredeneren of te relativeren.

Helaas heeft dit vertrek een kostenplaatje: we kunnen onszelf minder goed voelen. Daardoor kunnen we de ander ook minder goed aanvoelen, begrijpen. Het effect hiervan op persoonlijk niveau, relationeel niveau en op het niveau van de samenleving is groot.

 

Ik nodig je uit om de checklist hieronder eens door te nemen. Het liefst samen met een belangrijke 'ander' of met die 'ander' in je achterhoofd...

 

 

Checklist: hoe present ervaar ik mezelf, de ander en ons?

 

Ik ben...

in het moment

in mijn lijf

Ik voel mijn eigen gevoelens

Het stroomt in mij, ik leef, ik groei

Jij bent....

in het moment

in je lijf

ik voel je

Je bent warm en aanwezig

Wij zijn....

Vol aandacht

Ik hoor jou, jij hoort mij

Ik zie jou, jij ziet mij

Ik voel jou, jij voelt mij

Synergie: 1+1 = 3

De magie van het samen

‘De vrijheid van het ikkige zelf is een illusie. We geloven dat we alles alleen kunnen en dat dat vrijheid is. Vandaar dat steeds meer mensen op zichzelf wonen, in een studio, met een Facebook-account en een diepvriesmaaltijd. Maar alleen zijn maakt onvrij. Niet verbonden zijn heeft een extreme ledigheid tot gevolg, een soort holheid. Alle vrijheid verdwijnt dan in het zwarte gat. Vrijheid is gegeven door de Ander, zit in de blik van de Ander.’

Dirk de Wachter